Top 10 Kinderboeken

Top 10 Kinderboeken

  ( 0 )

10. Mees Kees op de planken – Mirjam Oldenhave

Mees Kees op de planken COVwt 14mm rug def.indd

‘De maatschappij, dat ben jij,’ zegt juffrouw Dreus. En dus moet groep 6b op bezoek bij een bejaardentehuis, om de oude mensen voor te lezen, met ze te wandelen en te praten… Helaas houden de bejaarden helemaal niet van wandelen en lezen doen ze liever zelf. Mees Kees verzint gelukkig een oplossing die voor iedereen fijn is.

Ook ontdekt Tobias dat twee opa’s al duizend maanden elkaars beste vriend zijn. Dat moet natuurlijk gevierd worden!
Mirjam Oldenhave (1960) volgde een opleiding tot dramatherapeut, waarna ze toneel- en muziekles ging geven in het speciaal onderwijs.

Ze werd in de afgelopen jaren acht keer getipt door de Nederlandse Kinderjury en kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhuizen. Van Klem! en Belly B. werden schoolmusicals gemaakt. Daarnaast heeft Mirjam het kinderboekenweekgeschenk 2010 geschreven: Mees Kees – In de gloria. Van de Mees Kees boeken zijn er al twee films uitgekomen, en Mees Kees op Kamp heeft zelfs de status van Platina film bereikt (meer dan 400.000 bezoekers!). De derde film over de leukste meester van Nederland is al in de maak.

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

9. Spekkie en Sproet Slimme Speurders – Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet Slimme Speurders

Spekkie heet eigenlijk Marloes. Maar ze is dol op spekkies, vandaar. En Sproet heet gewoon zo omdat zijn neus vol sproeten zit. Ze zijn dikke vrienden, dol op avontuur en erg goed in het oplossen van allerlei zaken. Echte speurneuzen dus, die twee! In deze dikke Spekkie en Sproet vind je oude én nieuwe avonturen. Twee verhalen verschenen eerder als Spetterboekje; Spekkie en Sproet op glad ijs is splinternieuw. In dit verhaal gaan Spekkie en Sproet achter een geheimzinnige man met een ladder aan. Is hij de inbreker die de buurt onveilig maakt? Een lekker spannend, echt leesboek voor beginnende lezers.

Als kind wilde Vivian den Hollander het liefst schrijfster worden. Hoewel? Zangeres leek haar ook wel wat. Ze oefende vaak uren voor de spiegel. Na de middelbare school dacht ze erover om Nederlands te gaan studeren of journalist te worden. Toch besloot ze eerst de Pabo (de opleiding voor lerares) te gaan doen. Ze vond het lesgeven zo leuk, dat ze heel lang als juf bleef werken. Intussen nam ze zangles en pianoles. En natuurlijk las ze haar klas zo vaak mogelijk voor. Toen Vivian moeder werd van een tweeling, schreef ze over hen haar eerste boeken: Kiki en Pim. (In het echt heten haar kinderen Niek en Marije.) Als Vivian even geen ideeën meer heeft, kunnen zij haar mooi helpen. Nu is Vivian al een tijd full-time schrijfster en heeft ze al heel wat boeken geschreven. Omdat ze het erg leuk vindt om haar lezers te ontmoeten, bezoekt ze vaak scholen en bibliotheken. Dan vertelt ze over haar boeken, leest ze voor of maakt ze met de kinderen muziek.Nadat Vivians auto een keer was gestolen (ze was toen nog juf), schreef ze haar eerste Spekkie en Sproet-verhaal: Spekkie en Sproet en de gestolen auto. De auto van Vivian kwam nooit meer terug, maar de juf van Spekkie en Sproet had meer geluk! Daarna volgden er nog meer boeken over Spekkie en Sproet.

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

8. Floor is smoor – Marjon Hoffman

Floor is smoor os01:Floor

Regel 1
Als je verliefd bent, moet je dat nooit aan je beste vriendin vertellen!
Floor is smoorverliefd op een jongen, maar ze weet helemaal niet hoe hij heet. Haar beste vriendin Margreet heeft het ook zwaar te pakken, maar dan niet van een jongen, maar van een paard. En met Valentijnsdag gooien Floor en Margreet bij alle jongens uit de buurt een kaart in de bus. Ze zijn alleen één dingetje vergeten… Veertien kersverse regels van Floor!

Marjon Nathaly Hoffman werd geboren op 25 september 1971, en groeide op in Amsterdam. Daar woont ze nu nog steeds, samen met haar man, poes en twee dochtertjes. Als kind was Marjon een echte tekenaar, maar ze is uiteindelijk toch schrijfster geworden. Haar eerste boek, De regels van Floor, kwam uit in 2003. Inmiddels heeft ze al een heleboel boeken geschreven, allemaal even grappig! Veel boeken over Floor werden Getipt door de Nederlandse Kinderjury.

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

7. For Girls Only: Het dagboek van Ellen – Hetty van Aar

jeugdboek

De grootste nachtmerrie van Yelien, Eline, Ellen, Emma en Kato wordt waarheid, want de ouders van Ellen verhuizen voor een half jaar naar het buitenland. Ze gaan er in een vluchtelingenkamp werken, en Ellen moet mee. Hoe moeten de meisjes nu verder? Ze kunnen immers geen dag zonder elkaar.

Maar Ellens ouders houden voet bij stuk, en sneller dan ze verwacht zit ze op een vliegtuig. Een jaar lang in een ver land, met een vreemde taal en andere gewoontes… Een jaar lang zonder haar vriendinnen… Hoe houdt ze dat vol? Ellen baalt stevig, en laat dat ook merken. Maar op een dag, als ze in de auto op haar moeder wacht, voelt ze dat er iemand naar haar kijkt. Twee donkere ogen gluren door een kiertje van een tent. Die ogen laten haar niet meer los. Ellen gaat op onderzoek en schrijft alles op in haar dagboek.
Zodra Hetty van Aar kon lezen, las ze alles wat ze te pakken kon krijgen. Op de middelbare school begon ze gedichten te schrijven en schreef ze hele dagboeken vol, die ze later allemaal weer verscheurde. Na haar opleiding werd ze kleuterleidster en schreef ze verhalen voor haar eigen klas, tot ze stopte met lesgeven omdat ze zelf kinderen kreeg.

Vroeger dacht ze altijd dat haar verhalen pas echt spannend werden als ze er veel ‘politie’ en ‘brandweer’ in schreef. Maar tegenwoordig haalt ze haar inspiratie van heel dichtbij: uit iets wat ze ziet, hoort, of leest, uit haar eigen gezin of mensen die ze ontmoet. Daarbij komt haar eigen fantasie en het stoeien met taal, en daaruit vormt zich haar verhaal. Ze zoekt altijd de juiste woorden om een situatie te beschrijven. In muziek kan Hetty helemaal opgaan. Ze vindt het wonderlijk dat muziek uitdrukking kan geven aan je diepste gevoel, zonder dat er een enkel woord nodig is. Het woordeloze van muziek boeit Hetty, omdat ze zelf zo op woorden gespitst is.

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

6. Meermonster – Paul van Loon

Meermonster

Wat zit daar in de emmer zalm die Pa meebracht?
Volgens opa weerwolf is het een Selkie, een wezentje uit Schotland.
Het moet zo snel mogelijk terug, anders kan het niet overleven.
Dolfje gaat samen met Timmie, Pa en Leo naar Schotland om zijn nieuwe vriendje terug te brengen. Een gevaarlijke reis, want Schotland is een land vol geheimen: wonderlijke doedelzakspelers en diepe meren met monsters… En denkt Dolfje dat maar of worden ze echt gevolgd door een geheimzinnige gedaante?

Paul van Loon schrijft boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Dat doet hij al meer dan 25 jaar. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn boeken over Dolfje Weerwolfje en over de Griezelbus. Zelf houdt hij het meest van griezelverhalen, gekke verhalen en grumorverhalen (dat is een combinatie van de eerste twee). De ideeën daarvoor haalt hij uit de Andere Werkelijkheid, die hij betreedt wanneer hij ’s nachts schrijft.

Paul van Loon werd in 1955 geboren in Geleen. Later verhuisde het gezin naar Noord-Brabant, waar Paul nog altijd woont. Toen hij acht jaar was, zag hij een kleine, dode krokodil liggen, langs de sloot achter het huis. Niemand geloofde hem (waarschijnlijk nog steeds niet). Later schreef hij het boek Weg met die krokodil!. Er leefden in die sloot ook veel kikkers. Later bedacht hij Meester Kikker. Pauls broer werd tijdens een ruzie een keer gebeten door een jongen die verdacht doorlopende wenkbrauwen had. Later schreef Paul boeken over weerwolven. Toen hij een jaar of twaalf was, las hij veel griezelboeken die eigenlijk voor volwassenen bedoeld waren. Er waren nog geen griezelboeken voor kinderen. Schrijvers als H.P. Lovecraft en Robert E. Howard bezorgden hem griezellige dromen. Dracula van Bram Stoker uit 1897 is nog steeds een van zijn favoriete boeken.

Het allerbelangrijkst voor Paul is dat kinderen zijn boeken met plezier lezen. En dat doen ze! Jaar na jaar worden zijn boeken getipt en bekroond door de Nederlandse Kinderjury, in 2009 voor de tiende keer. Hoe vaak hij de prijs ook krijgt, Paul is elke keer weer even blij als toen hij hem voor het eerst won.

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

5. Kikker is verliefd – Max Velthuijs

Kikker is verliefd restyle_oms.indd

Kikker voelt zich vreemd. Soms heeft hij het warm en dan weer koud.
En zijn hartje klopt van boem-boem, boem-boem.
Varkentje denkt dat hij kou heeft gevat.
Maar Haas weet wat er met Kikker aan de hand is.
‘Je bent verliefd,’ zegt hij.

Over de hele wereld houden de mensen – jong en oud – van kikker van Max Velthuijs. Ken jij hem al? En zijn vriendjes: Haas die heel veel weet, Varkentje die zulke lekkere taarten bakt, Rat die altijd een oplossing weet en Eend die het liefst altijd bij Kikker wil zijn?
Er zijn dertien mooie prentenboeken over Kikker, en ook kartonboekjes, puzzelboeken, een badboekje, een kraakboekje en een babyboek!

Max Velthuijs werd op 22 mei 1923 geboren in Den Haag en overleed 25 januari 2005 in dezelfde stad. Ruim 1 miljoen boeken van hem vonden hun weg naar huiskamers, scholen en bibliotheken over de hele wereld. Kikker was zijn alter ego, een even sympathieke als naieve optimist. ‘Is het leven niet prachtig!’ was zijn motto.
In 1962 begon Max Velthuijs met het illustreren van kinderboeken. Max Velthuijs werkte soms wel een jaar aan een boek. Het was niet ongewoon als hij een tekening vijf keer overdeed. Hij streefde ernaar dat zijn tekeningen ‘moeiteloos gemaakt’ leken. Velthuijs schreef zijn verhalen vaak in het Engels of Duits. Doordat hij die talen minder goed beheerste dan het Nederlands waren de teksten eenvoudiger en kaler dan als hij ze in het Nederlands had geschreven.

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

4. Woezel & Pip, Avonturen in de tovertuin – Guusje Nederhorst

Woezel en pip

Voor Woezel en Pip is elke dag een avontuur.
In de Tovertuin beleven ze vrolijke en spannende verhalen.
En onderweg wordt er altijd wel weer wat geleerd.
Boven alles hebben ze plezier, met al hun vriendjes uit de Tovertuin.
Nooit een dag sip, met Woezel & Pip!

Woezel & Pip zijn bedacht en gecreëerd door de populaire Nederlandse actrice Guusje Nederhorst. Ze schreef de verhalen over de beste vriendjes vlak voor haar overlijden in 2004. Ter nagedachtenis aan Guusje is een jaar hierna het eerste Woezel & Pip-boek uitgebracht. Het bleek een groot succes waarvan in de afgelopen jaren meer dan 250.000 exemplaren verkocht werden.

De originele verhalen en de belevingswereld die Guusje heeft bedacht hebben als inspiratie gediend voor schrijvers Dinand Woesthoff en Louise Geesink, die sinds 2005 de Woezel & Pip-verhalen schrijven. Deze worden door illustrator Wil Raymakers voorzien van de herkenbare en kleurrijke illustraties.

“Een goed verzorgde uitgave met een geweldig populair stel hondjes. Woezel & Pip beleven in dit boekje negen fantastische avonturen.” – Speelgoed + Hobby
“In dit boek staan negen leuke verhaaltjes van Woezel en Pip. Uiteraard ontbreken de prachtige illustraties van Woezel en Pip ook in dit boek niet. Mijn dochter vind alle verhalen stuk voor stuk leuk. Maar dat kan volgens mij ook niet anders; de verhalen van Woezel en Pip zijn én blijven gewoon leuk.” – trotsemoeders.nl

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

3. Wiplala filmeditie – Annie M.G. Schmidt

Wiplala filmeditie

Een klein mannetje is het. Geen kabouter maar een wiplala. En zo heet hij ook. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer terug getinkeld krijgt. Als hij de familie Blom net zo klein tinkelt als hijzelf, is dat het begin van een spannend avontuur. Zullen ze ooit weer ‘normaal’ worden?

Anna Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 in Kapelle, op Zuid-Beveland, geboren. Na de HBS in Goes ging ze naar Den Haag om een notariaatstudie te volgen, maar die ruilde ze al snel in voor een cursus steno en typen bij Schoevers. In 1930 werkte ze een poosje als au pair bij een gezin in Hannover. Terug in Nederland werd ze bibliothecaresse en in 1941 directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen. Daarna ging ze voor Het Parool, de Amsterdamse krant, werken. Vanaf 1948 schreef ze daarvoor wekelijks een column voor volwassenen en versjes voor kinderen.

In 1950 verschenen er drie bundels: En wat dan nog?, Het fluitketeltje en Brood en Mandelpers. Het fluitketeltje was haar eerste boek voor kinderen. Daarna begon ze met het schrijven van de verhaaltjes over Jip en Janneke, waarvoor Fiep Westendorp de tekeningen maakte. Later verschenen Abeltje, Wiplala, Minoes, Pluk van de Petteflet, Otje en nog veel meer boeken die nu allemaal klassiek zijn geworden. Voor volwassenen schreef ze columns, cabaretliedjes en teksten voor radio- en televisieseries, zoals Ja zuster, nee zuster.

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

2. Hoe overleef ik… school? – Francine Oomen

Hoe overleef ik school

Hoe overleef je…
• stapels huiswerk?
• vervelende klasgenoten?
• saaie lessen?
• een presentatie?
• hoogbegaafdheid?
• een schoolfeest?
• en alles wat er verder op school gebeurt?

Kortom: hoe overleef je school? Met behulp van dit boek! Rosa geeft je goede raad en laat zien hoe je van je schooltijd een leuke tijd kunt maken. Met veel strips, mails, testjes en invulpagina’s. En natuurlijk een heleboel onmisbare survivaltips!

Na de Design Academy in Eindhoven vestigde Francine Oomen (Laren, 27 maart 1960) zich als zelfstandig industrieel ontwerper. Ze begon in 1990 met het ontwerpen, schrijven en illustreren van kinderboeken. Haar grote doorbraak kwam met de Hoe overleef ik…-serie. Ze heeft er negen keer op een rij de prijs van de Kinderjury mee gewonnen, vijf keer de Jonge Jury, plus verschillende andere prijzen. Naast de 13-delige serie zijn er o.a. Hoe overleef ik…-taalgidsjes, survivalgidsen, een kookboek, spellen, schoolartikelen, (natuurlijke) lichaamsverzorgingsproducten en een tijdschrift. De Hoe overleef ik…-serie is verfilmd voor televisie en bioscoop en bewerkt als musical. Hoe overleeft Rosa in New York? is het eerste deel van de opvolger van de Hoe overleef ik…-serie: Rosa & co.

‘In Hoe overleef ik…school? wordt de lezer op humorvolle wijze uitgelegd wat je allemaal als brugpieper mag verwachten en hoe je daar het best mee om kan gaan.’ – Krant van Gouda
‘Wordt dit jaar je laatste jaar basisschool of ben je net begonnen in de brugklas? Francine Oomen helpt je overleven in de schooljungle met een uitgebreid en nuttig handboek vol weetjes, tips en strips.’ Kidsweek

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

1. Honderd uur nacht – Anna Woltz

Honderd uur nacht

Honderdduizend steden bestaan er op de wereld. En ik ben gevlucht naar de stad die over twee dagen wordt getroffen door een orkaan.

De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) groeide op in Den Haag. Ze hield van lezen, koken en dierenschooltje spelen. Ook schreef ze verhalen, maar verder dan twee hoofdstukken of een half boek kwam ze nooit. Als vijftienjarige hield ze dus op met fantaseren en schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in het boekje Overleven in 4B. Twee jaar later schreef ze haar eerste kinderboek, dat uitkwam in 2002: Alles kookt over. Anna Woltz studeerde geschiedenis in Leiden en schrijft nu full-time kinderboeken. Van 2005 tot 2009 schreef ze weer een column voor de Volkskrant en bijna elke week bezoekt ze wel scholen om kinderen te vertellen over haar boeken. Haar laatst verschenen boek is Honderd uur nacht waar de pers zeer lovend over was. Kijk voor meer informatie op: www.annawoltz.nl.

‘Een vaardig geschreven, filmische jeugdroman waarin spanning en psychologie perfect in balans zijn.’ -Bas Maliepaard in Trouw

‘Als je begint, kan je niet meer stoppen.’- Meiden Magazine
‘Een schitterend boek. Wie de laatste paar boeken van Anna Woltz kent, koopt ongezien haar nieuwste titel. En wie dat nog niet deed, zou daar nu mee moeten beginnen!’ – J/M

Klik hier om het boek te bestellen (Bol.com)

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *