Top 10 gemeenste wedstrijden op het WK ooit

Top 10 gemeenste wedstrijden op het WK ooit

  ( 0 )

Het wereldkampioenschap voetbal wordt al sinds 1930 elk 4 jaar gehouden. Dat een team, en in het bijzonder een speler, druk voelt van het thuisland om goed te presteren, is een ding dat zeker is. Vaak verloopt een wedstrijd normaal, maar soms heb je er ook uitschieters tussen. Met het WK 2018 in aantocht is het een mooi moment om even terug te kijken op de vorige edities. In welke wedstrijden op het WK werden de meeste kaarten uitgedeeld? De website WK 2018 zocht het uit.

Om een definitieve lijst te maken worden de kaarten op de volgende manier beoordeelt:

10. WK 2010 Chili – Zwitserland                                                              x 1 x 9

‘’Kaartenregen bij Chili – Zwitserland’’ kopte de Telegraaf na de wedstrijd. In een groep met Spanje zou de strijd om plek 2 tussen Chili en Zwitserland gaan. In de tweede wedstrijd kwamen beide ploegen elkaar tegen, waarbij Zwitserland de wedstrijd ervoor van Spanje had verloren en Chili had gewonnen van Honduras. De messen waren dus geslepen en al na een half uur spelen werd Valon Behrami voor een slaande beweging met direct rood van het veld gestuurd. Liefst 9 gele kaarten werden in deze kiezelharde wedstrijd getrokken, 3 voor de Zwitsers en 6 voor de Chilenen. Chili won de wedstrijd met 1-0, waardoor het vrijwel zeker was van de achtste finale. In de achtste finale eindigde het avontuur van Chili op het WK na een 3-0 nederlaag tegen Brazilië.

9. WK 2006 Italië tegen Verenigde Staten                                   x 2 x 2 x 2

Wederom komen de Verenigde Staten in dit lijstje voor. Op het WK 2006 had de VS hun eerste wedstrijd verloren waardoor ze hun tweede wedstrijd moesten winnen om nog kans te maken op de volgende ronde. In de tweede wedstrijd was Italië de tegenstander en de wedstrijd ontaarde in een waar voetbalgevecht. Al in de eerste helft moesten Rossi van Italië en Mastroeni van de VS met direct rood van het veld, gevolgd door Eddie Pope van de VS in de tweede helft. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1, wat voor de VS het enige puntje betekende op het WK. Italië won uiteindelijk na de bekende Zidane-kopstoot in de finale van Frankrijk..

8. WK 1990 West-Duitsland tegen Nederland                                         x2  x 5

Deze wedstrijd staat voor altijd in het teken van het ‘spuugincident’. De twee rode kaarten die werden gegeven waren voor Rijkaard en Rudi Völler. De gehele wedstrijd hadden deze mannen het al aan de stok en nadat Rijkaard Völler met een harde tackle neermaaide, plaatste hij tijdens het teruglopen een flinke fluim in de nek van Völler. Twee minuten later was er alweer wat onenigheid en kreeg Völler direct rood en Rijkaard zijn 2e gele kaart. Onderweg naar de kleedkamer kon Rijkaard het niet laten om voor de tweede keer in de nek van Völler te spugen. De wedstrijd werd uiteindelijk met 1-2 verloren, Nederland was uitgeschakeld, maar niemand had het nog over de wedstrijd. West-Duitsland won zelfs nog het WK. Overigens sloten Rijkaard en Völler snel weer vrede en waren ze een paar jaar later zelfs samen te zien in een commercial.

7. WK 1998 Chili tegen Kameroen                                              x 2 x 5

Tijdens de voorgaande WK’s was Kameroen geheel afhankelijk Roger Milla, die alleen George Weah voor zich moest dulden als Afrikaans Voetballer van de Eeuw. Het WK van 1998 zou het eerste WK worden voor Kameroen zonder Milla en die last bleek te groot te zijn. In de laatste wedstrijd van de groepsfase moesten de Ontembare Leeuwen tegen Chili. Alleen een overwinning volstond om door te gaan naar de achtste finale. Chili daarentegen had aan een gelijkspel genoeg. In de jaren ‘90 kwamen Zuid-Amerikaanse spelers in Europa eigenlijk alleen uit Brazilië of Argentinië. Dit zag je ook terug in het elftal van Chili, waarvan 19 van de 22 spelers op dat moment gewoon bij een Chileens club speelden. Na het WK zou dit snel veranderen.
Wegens het belang van de wedstrijd was de druk bij beide team hoog. Dit zag je terug in de wedstrijd. Slordig, weinig kansen en heel veel strijd. Scheidsrechter Laszlo Vagner moest maar liefst 5 gele en 2 rode kaarten trekken. Beide directe rode kaarten waren voor Kameroen.

6. WK 2002 Mexico tegen Verenigde Staten                               x 1 x 10

Een kraker van jewelste. Mexico tegen het ‘gehate’ Verenigde Staten, die nog steeds niet zijn vergeten dat de VS een groot deel van hun Mexico hadden ‘afgepakt’. Een voormalige Mexicaanse leider zei ooit eens: ‘’Arm Mexico, zo ver weg van god, zo dichtbij de Verenigde Staten’’. Tijdens het WK van 2002 hadden beide landen de groepsfase overleefd. Het lot bepaalde dat deze buurlanden in de achtste finale tegen elkaar stonden, waarbij Mexico vooraf veruit de grootste favoriet was en de VS de underdog. In deze beladen wedstrijd waren beide landen niet vies van een smerige overtreding. In totaal moest scheidsrechter Vitor Melo Pereira uit Portugal 10 gele kaarten trekken en 1 rode kaart voor Rafael Marquez, wegens het uitdelen van een kopstoot. De VS zou in de volgende ronde uiteindelijk verliezen van de latere finalist Duitsland.

5. WK 2010 Nederland tegen Spanje                                           x 1 x 12

Een nachtmerrie en een voetbaltrauma van jewelste. Een tikkeltje onverwacht haalde Oranje de finale door groepswinnaar te worden in een groep met Japan, Denemarken en Kameroen. Vervolgens bonden we Slowakije, Brazilië (kopbal van Wesley Sneijder) en Uruguay (afstandsschot Van Bronckhorst) aan de zegekar. Oranje stond in de finale van het WK 2010 met voetbal dat niet bijzonder goed was en niet helemaal typisch Oranje. Gereserveerd en gesloten, maar met veel strijd en passie. Dit kwam vooral tot uiting in de finale tegen Spanje. Bij elkaar werden er liefst 47 overtredingen begaan, wat resulteerde in 12 gele kaarten en 1 keer 2x geel. Howard Webb zei later over deze wedstrijd ‘’Het was een verschrikkelijke nachtmerrie’’.

4. WK 1986 Duitsland tegen Mexico                                          x 2  x 8

Iedereen herinnert zich het WK van 1986 in Mexico eigenlijk alleen van de twee wereldberoemde goals van Maradonna tegen Engeland in de kwartfinale. De solo vanaf de middenlijn en de ‘’hand van god’’ zijn waarschijnlijk de bekendste doelpunten op een WK. Wat weinig mensen weten is dat tijdens een andere kwartfinale wedstrijd op dat moment de meeste kaarten werden gegeven in de geschiedenis van het WK. Tijdens West-Duitsland tegen Mexico (het gastland) werden er geen doelpunten gescoord, maar wist West-Duitsland uiteindelijk door middel van strafschoppen de halve finale te bereiken. Desalniettemin was de sfeer tijdens de wedstrijd grimmig en trok scheidsrechter Jesús Díaz 8 gele kaarten en 2 rode kaarten.

3. WK 2002 Kameroen tegen Duitsland                                      x 2  x 12

In 2002 had Kameroen de beschikking over een gouden generatie, met onder andere Lauren (Arsenal) en Eto’o. Kameroen werd zelfs als 1 van de kanshebbers beschouwd voor de titel. De Ontembare Leeuwen hadden het moeilijk en in de laatste groepswedstrijd moest er gewonnen worden van Duitsland. In deze wedstrijd gingen de mannen uit Kameroen er vol voor.  ‘’Arbiter Lopez Nieto kwam ogen en oren te kort om het heetgebakerde duel in handen te houden’’`zei NU.nl na afloop. Wat Duitsland wel deed, verzuimde Kameroen uiteindelijk te doen: scoren. Zodoende ging het veel verwachte nachtkaarsje op het WK 2002 voor de Ontembare Leeuwen na de groepsfase al uit.

2. WK 2006 Portugal tegen Nederland                                        x 4 x 8

Goed, wat moeten we hier eigenlijk nog over zeggen. Elke (Nederlandse) voetballiefhebber kan deze wedstrijd nog goed voor de geest halen en tegelijkertijd weer een bepaalde vorm van agressie opwekken. Feit is dat we de wedstrijd uiteindelijk niet wonnen van Figo en co. De Portugezen wonnen vervolgens na strafschoppen in de kwartfinale van Engeland, maar verloren uiteindelijk in de halve finale met 0-1 van Frankrijk.

1. WK 1998 Zuid-Afrika tegen Denemarken                               x 3 x 7

‘’Die man moeten ze met de eerste de beste vlucht naar huis sturen’’, concludeerde Hans Vonk, toen nog actief als keeper voor Heerenveen en Zuid-Afrika, na de wedstrijd. Vooraf was al bijna zeker dat Frankrijk eerste zou worden in poule C. Achter Frankrijk zouden Zuid-Afrika en Denemarken dan strijden om de tweede plek. Het kwam dus aan op de tweede wedstrijd waar de landen elkaar zouden treffen. Wanneer je kijkt naar het aantal kaarten zul je waarschijnlijk denken dat de wedstrijd volledig uit de hand was gelopen, maar niets is minder waar. Dat er zoveel kaarten werden gegeven wordt volledig op het conto van de Colombiaanse arbiter John Toro Rendón gegeven.

Michael Laudrup wou er eigenlijk geen woorden aan vuil maken omdat iedereen het met eigen ogen heeft kunnen zien. ‘’Ik snap alleen de FIFA niet dat ze een scheidsrechters uit zo’n land op het hoogste niveau fluiten’, moest Laudrup nog even kwijt en ook de spits van Zuid-Afrika, Benni McCarthy was niet erg positief over de scheidsrechter: ‘’Een amateur’’.

Eervolle vermeldingen

WK 2002 Senegal – Uruguay                                                                                       x 12
Er zit een Nederlands tintje aan deze wedstrijd. Door de afwezigheid van Oranje op het WK van 2002 in Japan en Korea, was scheidsrechter Jan Wegereef onze enige Nederlandse vertegenwoordiger op het wereldkampioenschap. Het WK was voor Wegereef maar van korte duur; slechts 1 wedstrijd mocht hij fluiten, maar liet daarbij wel meteen zijn stempel drukken door liefst 12 gele kaarten uit te delen. Voor het WK werd door FIFA-baas Sepp Blatter aangegeven dat er harder zou worden opgetreden tegen Schwalbes. Dat Wegereef maar 1 wedstrijd mocht fluiten op het WK lag waarschijnlijk aan het feit dat hij in deze wedstrijd voor 2 fopduiken allebei een penalty gaf. Wegereef had met zijn optreden op dat moment wel meteen een record te pakken. Slechts 5 uur kon hij maar ‘genieten’ van dit record, want later op de dag besloot scheidsrechter Lopez Nieto tijdens Kameroen – Duitsland (nummer 3) nog meer kaarten uit te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.