Top 10 Bekende Pianostukken

Top 10 Bekende Pianostukken

  ( 0 )

In dit lijstje hebben wij de 10 meest bekende pianostukken ooit gemaakt op een rij gezet. De lijst bestaat uit grote, beroemde componisten zoals Debussy, Bach en Beethoven. Deze pianostukken worden vaak gebruikt in reclames, televisie en radiospotjes. Ook zijn sommige pianostukken te herkennen uit films (Amelie Poulain) of zelfs uit pretparken (Efteling). De Top 10 lijst met meest bekende pianoliedjes is samengesteld door conservatorium student Chaim van den Boom die verbonden is aan het Fontys conservatorium. De pianostukken zijn gerangschikt op bekendheid de kans is dan ook groot dat deze pianoliedjes wel herkent.

1. Fur Elise – Beethoven

Fur Elise is een van de meest bekende pianostukken ooit gemaakt. Het is geschreven door de Duitse componist Ludwig van Beethoven in 1810.
Het solomuziekstuk is pas na de dood van Beethoven uitgegeven. Het is daarom ook niet bekend wie Elise was en wat de relatie was tussen Beethoven en Elise.

2. Moonlight Sonata – Beethoven

Een ander pianostuk van Beethoven is ‘Moonlight Senata’ (Pianosonate nr. 14). Dit pianostuk kan samen met Fur Elise gezien worden als een van de meest bekende werken van Ludwig van Beethoven.

3. Clair de Lune – Debussy

Misschien ken je dit pianostuk wel uit de film van Ocean’s 11. Clair de Lune (orgineel Suite bergamasque) is een suite, oftewel een opeenvolging van meerdere in zich gesloten dansdelen. Het pianostuk bestaat uit vier verschillende delen die qua tempo en emotie van elkaar verschillen.

4. 5e hongaarse dans – Brahms

Johannes Brahms schreef in zijn leven 21 dansen voor de piano. Al deze gecomponeerde pianostukken zijn geschreven voorquatre-mains (vierhandig piano). De Hongaarse Dans nummer 5 is de bekendste dans uit de serie. Tegenwoordig wordt deze dans ook vaak uitgevoerd in symfonie.

 

5. Minuet in G Majeur – Bach

Deze pianocompositie van Bach is onder Nederlanders vooral bekend van de paddestoelen uit de Efteling.

6. Comptine d’un autre été – Yann Tiersen

De franse componist Yann Tiersen heeft voor de film Fabuleux Destin D’Amelie Poulain het pianostuk Comptine d’un autre été geschreven. Dit pianostuk is uitgebracht in 2001 en werd in korte tijd een van de bekendste pianostukken ooit gemaakt. De compostitie van Yann Tiersen wordt nog steeds veel gebruikt in reclames en op de televisie. Daarnaast is het pianostuk erg populair tijdens muzieklessen.

7. Nocturne op.9 No.2 – Chopin

De Poolse componist en pianist Chopin behoort tot een van de meest bekende componisten uit de romantiek. Zijn werk bestaat voornamelijk uit piano composities. In zijn walsen, ballades en etudes zijn veel Poolse invloeden te herkennen.

8. Liebestraum – Liszt

De Hongaarse pianist en componist Franz Liszt schreef de compositie Liebestraum in 1850. Wat veel mensen niet weten is dat er 3 delen zijn van Liebestraum. Het derde deel is het bekendst en staat in onze top 10. De composities van Liszt zijn vaak technische erg lastig, de pianostukken die Liszt heeft gecomponeerd zijn dan alleen weggelegd voor goed geoefende pianisten.

9. Scott Joplin – The Entertainer

Veel pianostukken in deze top 10 meest bekende pianostukken vallen onder het genre ‘klassieke muziek’. De nummer 9 in de lijst is de compositie van Scott Joplin genaamd ‘The Entertainer’.

10. Piano Concerto No. 21 – Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart schreef tijdens zijn leven 27 pianoconcerten waarvan nummer 21 het bekendst is. Mozart componeerde tijdens zijn leven honderden muziekstukken waarvan Eine Kleine Nachtmusik en zijn pianoconcerten het bekendst zijn.

Er zijn 14 reacties op dit artikel
  1. Ans at 11:27 pm

    De pianomuziek van de Franse film Amelie vind ik fantastisch!!!! Er is geen mooier pianostuk dan dat van Yann TIersen hier in de top 10. Op Classic FM komt dat stuk ook vaak langs.

  2. Hilde at 1:48 pm

    Clair de Lune – Debussy dat vind echt het mooist, vind hem zelf erg lastig aangezien ik niet heel veel speel op de piano, echter vind ik het een prachtig nummer en zou het graag nog een keer willen proberen. De dementie in het nummer, de verschillende emoties prachtig.

  3. Wisnu at 7:19 am

    De dementie in Clair de Lune ?? echt geweldig..ik lig echt in een deuk..geweldig..?? maar even serieus ..het mooiste van de stukken hierboven is toch wel die Nocturne van Chopin..er zijn zoveel mooie stukken van Liszt en Chopin vind ik..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *