Top 5 mooiste theaters van Nederland

  ( 0 )

In Nederland zijn in de meeste steden theaters en schouwburgen te vinden. Voor alle theaterliefhebbers hebben wij een selectie gemaakt van de mooiste theaters van Nederland. De lijst is samengesteld aan de hand van; sfeer, uitstraling, comfort en locatie. Staat jouw favoriete theater niet in de lijst? Deel dan jouw mening onderaan de pagina. Wil je meer lezen over theater in Nederland? Bekijk dan ook eens de website Theaterstart.

5. Filmtheater Tuschinski

Midden in het centrum van Amsterdam ligt filmtheater Tuschinski. Zonder twijfel is Tuschinski de mooiste bioscoop en filmtheater van Nederland. Het theater is gebouwd door de Abraham Tuschinski, een joodse bioscoopexploitant die in 1921 het theater opende. Jaarlijks vinden er vele filmpremières plaats in Tuschinski. Dit theater is vooral bijzonder door de grote zaal, die beschikt over een indrukwekkend plafond en een prachtige inrichting.

theater_tuschinski

4. DeLaMar

Het DeLaMar theater is een theater aan het Leidseplein in Amsterdam. Het theater beschikt over twee zalen en is voor het eerst geopend in 1947. In 2010 werd het theater na een grondige verbouwing heropent door Joop van den Ende. Het DeLaMar is door Joop van den Ende verbouwd tot modern theater met een indrukwekkende glazen voorgevel en prachtige foyers en verblijven. Het theater beschikt daarnaast over een grote kunstcollectie die verdeeld is over de verschillende verblijven.

3. Stadsschouwburg Groningen

In 1883 werd de stadsschouwburg van Groningen geopend. Dit theater behoort tot de mooiste theaters van Nederland. De ligging aan de Turfsingel is prachtig en ook het gebouw en de theaterzaal zijn uniek. Sinds 1994 is dit theater een rijksmonument mede door de vele plafondschilderingen die in het gebouw aanwezig zijn. De grote zaal van de schouwburg heeft 750 stoelen en is hiermee qua grootte een gemiddeld theater.

mooiste_theaters_nederland_stadsschouwburg_Groningen

2. Koninklijke Schouwburg Den Haag

De Koninklijke Schouwburg Den Haag is een van de oudste theaters van Nederland. Het theater opende in 1804 haar deuren nadat het was omgebouwd van paleis naar theater. In dit theater ontstond de theatercultuur van Nederland. Onder leiding van Koning Willem II speelden gerenommeerde operagezelschappen en theatergezelschappen in de schouwburg. Vooral uniek is de grote zaal die een historische inrichting heeft.

Koninklijke_schouwburg_den-haag

1. Koninklijk Theater Carré

Het mooiste theater van Nederland is Koninklijk Theater Carré. Dit theater ligt prachtig in het hart van Amsterdam aan de Amstel. Theater Carré is een circustheater dat gebouwd is door de circusdirecteur Oskar Carré. Vele grootheden hebben in Koninklijk Theater Carré op de buhne gestaan. Sinds de verbouwing van 2004 beschikt Koninklijk Theater Carré over meerdere loges waar regelmatig leden van het koningshuis plaatsnemen om een voorstelling bij te wonen. Naast het mooiste theater is Koninklijk Theater Carré ook het grootste theater van Nederland. Het theater heeft 1 grote zaal die beschikt over 1756 stoelen.

Er zijn 3 reacties op dit artikel
  1. Sjoerd Ritzema at 12:08 am

    De la Mar: weinig meer van de sfeer en allure van weleer. Ongelofelijk dat we in dit land ons dat zo makkelijk laten afpakken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *