Top 10 Liedjes uit de Jordaan

Top 10 Liedjes uit de Jordaan

  ( 0 )

De Jordaan is de bekendste en gezelligste volkswijk van Amsterdam. Deze Amsterdamse volksbuurt wordt gekenmerkt door gezelligheid, kunstzinnig en vrolijk. Daarnaast is ‘De Jordaan’ net een openluchtmuseum. Er staan veel oude panden en de straatjes zijn erg smal. Daarnaast zijn er nog veel oude ambachten en kroegen terug te vinden in de Jordaan. 

Ook kent de Jordaan veel volkszangers. Bekende Jordanezen zijn dan ook: Rene Froger, Koos Alberts, Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti. Al deze artiesten zingen graag over hun geliefde Jordaan en over Mokum (Amsterdam). Voor alle Amsterdammers en liefhebbers van het levenslied hebben wij de 10 bekendste liedjes uit de Jordaan hieronder geplaatst.

 

10. De Geveltjes van Amsterdam

9. Pruimenpap

8. Zo zo zo is de Jordaan

7. Saberiosia

6. Oh Johnny

5. Aan de Voet van die Ouwe Wester

Het liedje ‘Aan de voet van die ouwe Wester’ gaat over de Westerkerk die midden in de Jordaan staat. De kerk is een soort centraal punt en boegbeeld van de Jordaan. Veel Jordanezen hebben de kerk dan ook lief, vandaar dat er een speciaal nummer over geschreven is.

4. Tulpen uit Amsterdam

Amsterdam staat bekend om zijn tulpen. In vroegere tijden was Amsterdam de handelsplek voor tulpen en bloemen. Het imago van Amsterdam zal voor altijd associaties oproepen met bloemen en in het bijzonder tulpen. Dit lied uit de Jordaan is speciaal geschreven over Tulpen uit Amsterdam.

3. Geef Mij Maar Amsterdam

2. Een Piketanussie

Een piketanussie wilt zeggen een borrel jenever. Dit is de drank bij uitstek die wordt gedronken in de Jordaan. De Jordaan zit vol met gezellige oude kroegjes en daarbij is jenever naast bier de meest bestelde consumptie. Johnny Jordaan schreef speciaal een liedje over deze alcoholische versnapering. Tegenwoordig drinkt de Amsterdamse jeugd liever Wodka en Rum.

1. Bij Ons in de Jordaan

Er zijn 6 reacties op dit artikel
 1. Tineke at 11:21 pm

  Haha, vroeger wel eens wezen stappen in de Jordaan bij Café Nol. Geweldige tijd en geweldige nummers, krijg meteen zin in een borrel als ik dit hoor.

 2. WIl at 8:09 pm

  Dit zijn de commerciële hitjes maar de echte oude liedjes staan er niet bij.
  ‘Tulpen uit Amsterdam’ heeft trouwens niets met het echte Amsterdamse lied te maken.
  Is gewoon ‘n niemendalletje waarin Amsterdam wordt genoemd.

  • Hilbert at 4:22 pm

   Zijn er nog echte Amsterdamse/Jordaanse liedjes die bewaard zijn gebleven op het internet ?
   Noem me op z’n minst een aantal titels, zodat ik op zoek kan gaan.
   Ben een echte Rotterdammer, maar zing graag de oude gezellige muziek van de straat, en Natuurlijk ook die uit Amsterdam. (Muziek verbroederd)
   hoor graag van je,…..
   en da ge bedank zeit, …..

   groetjes Hilbert. (thuis zanger)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.