Top 10 HBO Studies met Beste Inkomen

Top 10 HBO Studies met Beste Inkomen

  ( 0 )

Studeren wordt steeds duurder. Binnenkort wordt de basisbeurs afgeschaft en moeten studenten behoorlijk wat geld gaan lenen om hun studie te kunnen betalen. Het is daarom goed om te weten wat de beste studies zijn met een kans op een baan en met een goed inkomen. In deze Top 10 hebben we 10 HBO studies met hoogste inkomen op een rij gezet. Het onderzoek hebben we laten uitvoeren door middel van enquêtes. Anderhalf jaar na het behalen van je diploma kan je bij een voltijd baan deze inkomens verwachten. Alle bedragen zijn bruto-maandsalarissen. Benieuwd welke hbo opleidingen je beter niet kan volgen? Bekijk dan de top 10 hbo studies met slechtste inkomens.

10. Bestuurskunde

De HBO opleiding bestuurskunde leert studenten hoe organisaties en overheden bestuurd worden. Tijdens deze opleiding is er veel aandacht voor het maken en uitvoeren van beleid. Vaak los je problemen op door het maken van een nieuw beleid. Afgestudeerden vinden vaak een baan in overheidsorganisaties zoals gemeenten en ministeries.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma verdien je gemiddeld €3.091 bruto per maand.

9. Bedrijfseconomie

Als bedrijfseconoom houd je je bezig met de financiële en economische bedrijfsvoering. Met de HBO studie Bedrijfseconomie kan je; projectmanager, accountmanager of financieel analist worden. Na het behalen van je HBO diploma vinden studenten snel werk. 80% van de studenten vind in de eerste maand na het behalen van de studie al een baan.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Bedrijfseconomie verdien je gemiddeld €3.228 bruto per maand.

8. Commerciële Economie

De HBO opleiding commerciële economie leid studenten op om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en deze succesvol in de markt te zetten. Studenten houden zich bezig met nieuwe verdienmodellen en de marketing van producten en diensten. Na het behalen van je diploma ‘Bachelor of Commerce’ komen studenten in functies terecht als; Account manager, sales manager of marketing manager.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Commerciële Economie verdien je gemiddeld €3.283 bruto per maand.

7. Management Economie en Recht

Als je kiest voor de HBO studie Management Economie en Recht dan kies je voor een brede studie die inhoudelijk lijkt op een combinatie van bedrijfseconomie en rechten. Na je afstuderen ben je breed inzetbaar en kan je solliciteren voor verschillende functies in het bedrijfsleven.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Management, Economie en Recht verdien je gemiddeld €3.304 bruto per maand.

6. Werktuigbouwkunde

Studenten werktuigbouwkunde houden zicht bezig met natuurkundige en technische ontwikkeling van machines. Tijdens de opleiding leer je veel over de natuurwetenschappen en techniek. Als afgestudeerde kan je nieuwe machines ontwikkelen en verbeteren. Na het behalen van de HBO studie werktuigbouwkunde kan je gaan werken in diverse functies waaronder; technisch adviseur, (technisch) ontwerper of montageleider.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Werktuigbouwkunde verdien je gemiddeld €3.522 bruto per maand.

Na anderhalf jaar 3.522

5. Fiscale Recht en Economie

Als fiscaal econoom weet je alles over de in Nederland geldende regels en wetten op het gebied van de fiscus. Je bent een specialist van belastingen en weet hoe je financiële bedrijfsplannen moet opstellen. Als je bent afgestudeerd aan de HBO opleiding Fiscale Recht en Economie kan je gaan werken voor de fiscus. Ook kan je het bedrijfsleven in om adviezen te doen en financiële begrotingen goed te keuren.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Fiscale Recht en Economie verdien je gemiddeld €3.524 bruto per maand.

4. Financial Service Management

De hbo-studie Financial Service Management richt zich op financiële producten zoals beleggingen, hypotheken, pensioenen en verzekeringen. Je leert tijdens de studie alles over de financiële constructies van deze producten. Ook de (fiscale)regelgeving speelt bij deze opleiding een belangrijker rol. Als je je hbo-diploma behaalt heb kan je een van de volgende functies bekleden; Beleggingsadviseur, financieel adviseur, financieel medewerker, broker.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Financial Service Management verdien je gemiddeld €3.717 bruto per maand.

3. Informatica

Tijdens de HBO studie informatica leer je software en informatiesystemen ontwikkelen. Tijdens de studie leer je; programmeren, analytisch denken, adviseren en alles over de digitale omgeving waarin wij leven. Veel informaticastudenten krijgen al tijdens hun studie een baan aangeboden omdat de vraag naar informatica deskundigen erg hoog is. Afgestudeerden hoeven dan ook weinig moeite te doen om een baan te vinden.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Informatica verdien je gemiddeld €3.798 bruto per maand.

2. Technisch Bedrijfskunde

Als student Technisch Bedrijfskunde leer je de schakel te zijn tussen technische processen en management. Naast techniek leer je veel over bedrijfsprocessen en organisatiewetenschappen. Afgestudeerden mogen de titel ingenieur dragen. Afgestudeerden komen vaak in de volgende functies terecht; Consultant, Bedrijfsleider, Faclity manager en Technisch accountmanager.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Technisch Bedrijfskunde verdien je gemiddeld €3.884 bruto per maand.

1. Civiele techniek

Studenten civiele techniek houden zich bezig met de infrastructuur rond wonen en werken. Afgestudeerden houden zich bezig met het bouwen en ontwerpen van het waternet (sluizen, kanalen, bruggen) en wegen (rotondes, snelwegen). Als je bent afgestudeerd mag je net zoals de hbo-studie technisch bedrijfskunde de titel ingenieur dragen. Als ingenieur kan je goed verdienen, ingenieur staat ook in onze top 10 best verdienende beroepen. Omdat de studie erg lastig is en de vraag naar afgestudeerden hoog is staat civiele techniek op de nummer 1 in de HBO studies met beste inkomen.

Anderhalf jaar na het behalen van je HBO diploma Civiele Techniek verdien je gemiddeld €3.923 bruto per maand.

Universitaire studies

Bekijk ook de universitaire studies met de beste kans op een hoog salaris. Ook hebben we een top 10 met hbo studies waarbij afgestudeerden juist banen vinden met lage salarissen.

Bron: Top10s

Er zijn 14 reacties op dit artikel
 1. Mark Horvers at 9:25 am

  Geachte redactie,

  Met verbazing heb ik het artikel gelezen. Als bemiddelaar van technisch personeel komen wij dagelijks in aanraking met pas afgestudeerde HBO-ers of mensen die toe zijn aan een nieuwe stap. Met aangrenzende zekerheid kan ik u mededelen dat, uitzonderingen daargelaten, de salarissen die worden aangegeven totaal niet reëel zijn. Middels dit artikel krijgen mensen een vertekend beeld zowel qua functies die mogelijk zijn, als qua salarisindicatie. Natuurlijk zijn er altijd mensen die ver boven het maaiveld uitkomen en van een aanzienlijk hoger salaris genieten dan menig oud klasgenoot. Desondanks zitten ook zij veelal na 1,5 jaar niet op of zelfs boven het salaris wat genoemd wordt.

  De functies die worden genoemd zijn veelal geen functies waarbij je instroomt na 1,5 jaar werkervaring. Dit vergt toch meer (levens) ervaring en enkel enthousiasme en potentie is dan niet voldoende.

  Salarissen die hier in het artikel worden genoemd gelden voor mensen die hun sporen hebben verdiend en al meerdere jaren werkervaring hebben opgedaan. Zoals gemeld is het onderzoek gedaan middels het laten uitvoeren van enquêtes. Naar mijn inzicht zijn de resultaten hieruit niet een juiste weergave van de realiteit. Mocht er interesse zijn om de cijfers aan te passen naar een reëel beeld, schroom dan niet om contact op te nemen met mij.

  Mvg,
  Mark Horvers

  • Peter at 11:34 pm

   Het zijn wel bruto salarissen he? Als je als hbo student informatica Java kan programmeren ben je wel heel erg gewild op de arbeidsmarkt. Voor informaticastudenten gaat het bedrag denk ik wel op. Technici zijn toch ook mega schaars?

   • Bas at 6:34 pm

    Helaas Peter, Technici mogen dan schaars zijn, maar als Civiel Technisch ing. weet ik uit ervaring dat je eerder aan ca. 2300 euro moet denken na 1,5 jaar werken. Haalt het bij lange na niet met wat ze hier beweren. Misschien als je direct als leidinggevende offshore gaat werken o.i.d. maar de gemiddelde ing. komt toch bij een ingenieursbureau of bij de overheid terecht en dat verdient zelfs na 10 jaar nog niet het genoemde bedrag. Bij een aannemer kan je als je het goed doet wellicht wat meer verdienen, maar daar is de bruto-netto verhouding weer ongunstiger.

 2. Amar at 3:31 pm

  Inderdaad Bas, deze lijst bevat veel fantasie. Ik heb civiel techniek gedaan aan de TU Delft (structural engineering) zware 5 jarige opleiding waar men gemiddeld 7,5 jaar over doet. Na 2,5 jaar werken bij een groot ingenieursbureau kan ik wel dromen van de hierboven genoemde salarissen (2600 bruto verdien ik). Wat een onzin deze lijst.

  • RA at 11:51 pm

   Ik vind het echt bullshit dat je zo weinig verdient met een beta-opleiding. Ik zelf studeer accountancy aan de VU in Amsterdam. Als ik mijn RA-titel heb (post-master), verdien ik easy 5-7k bruto per maand. Hierbij moet ik wel zeggen dat dit op basis van min 5jaar werkervaring is, wat de meeste studenten wel hebben. De opleiding Accountancy is tevens een zeer pittige opleiding, maar ik ben vrij zeker dat civiel recht pittiger is.

 3. Henk at 7:30 pm

  Hoi allen,

  Ik heb ook op het HBO Civiele techniek gestudeerd en ik deel de mening dat de salarissen totaal niet realistisch zijn. Ik werk nu 6 jaar bij een adviesbureau en ik verdien 3.031 euro bruto. Dit komt dus totaal niet in de buurt van het genoemde salaris. Ook mensen rondom mij met dezelfde studie verdienen niet dergelijke bedragen.

  Grt.

 4. Dave at 2:46 pm

  De bedragen in deze lijst komen overeen met een ander onderzoek waarin de onderzochte studies genoemd zijn. Deze top 10 lijst is opgebouwd uit deeltijd studies. Een studie die gevolgd wordt door werkende in de avonduren. Dat zijn dus geen starters in de arbeidsmarkt. Bij de voltijdstudies zie je dat de bedragen meer dan 1000 euro per maand lager liggen.

  Een erg vertekend beeld geeft dit onderzoek dus…

 5. Jan at 11:01 pm

  Ik vond het toch vreemd dat jullie de opleiding Accountancy niet erin hebben vermeld, want bijna iedereen weet dat dit een opleiding is waarbij de salarissen dermate hoog zijn dat het niet reëel meer lijkt.

 6. C.W.M. Theeuwes at 11:06 pm

  Beste mensen,

  Over het salaris in de HBO:
  Je kan je na een HBO opleiding afgerond te hebben, het beste richten naar:
  jouw leeftijd x 100 euro bruto.
  dus na 1,5 jaar gewerkt te hebben kun je vragen als je 25 bent 2500 euro bruto -kaal salaris.

  Dit naar ervaring medio 2016 in informatica en management / organisatie in het bedrijfsleven. Dat lukt wel, maar afwachten is geen optie, dit moet in jouw beoordelingsgesprekken goed naar voren worden gebracht.
  Jezelf presenteren = incasseren.

  Succes allemaal.

 7. Lauren de Bruijn at 2:23 pm

  Ik wist niet dat veel informaticastudenten al tijdens hun studie een baan aangeboden krijgen omdat de vraag naar informatica deskundigen erg hoog is! Mijn zoon houdt van programmeren, en ik denk dat hij informatica aan de universiteit wil studeren. Ik ben er zeker van dat als hij wat moeite doet, krijgt hij een hoog betaalde baan al tijdens zijn studie!

 8. Steve at 5:37 pm

  Ben ik blij dat ik tijdens MBO 3 naar canada geëmigreerd ben, wat een lagelonen land is Nederland. Ik proest de koffie over het toetsenbord van het lachen! @Mark Horvers pay peanuts get monkeys! groetjes van een laaggeschoolde lasser/mechanic uit alberta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *