Top 5 grootste vliegvelden Nederland

Top 5 grootste vliegvelden Nederland

  ( 0 )

In Nederland zijn er maarliefst 27 vliegvelden. Van deze 27 vliegvelden zijn er zes militaire vliegvelden, 5 commerciële vliegvelden en zestien kleine vliegvelden (voornamelijk voor recreatieve doeleinden). In deze top 5 hebben we de vijf grootste vliegvelden op een rij gezet. Hierbij bekijken we hoofdzakelijk commerciële vliegvelden waar internationale vluchten op landen. Bekijk ook de 10 grootste luchthavens van Europa.

5. Groningen airport Eelde

Het vliegveld genaamd Eelde ligt in Groningen. In 2014 heeft vliegveld Eelde 169.369 passagiers gehad. airport Eelde werd geopend in 1931 en had als doel om de vlieghaven van het Noorden te worden. Op dit moment telt de luchthaven 1 landingsbaan (tevens startbaan). Commerciële luchtvaartmaatschappijen waaronder Arke, Transavia en Wizz air vliegen vanaf Groningen.

4. Maastricht Aachen airport

Al sinds 1919 beschikt Maastricht over een vliegveld. Inmiddels is Maastricht Aachen airport uitgegroeid tot een van de grote vliegvelden van Nederland. In 2014 vervoerden zij 283.000 passagiers. Het vliegveld beschikt over 1 landing/startbaan. De luchthaven bevind zich in het dorp Beek, ongeveer 8 kilometer ten Noorden van Groningen. Vanaf dit vliegveld vliegen budgetmaatschappijen als Flybe en Ryanair.

3. Rotterdam The Hague airport

Rotterdam airport (tegenwoordig Rotterdam The Hague airport) is in een korte periode zeer snel gegroeid. In 2010 had deze Nederlandse luchthaven nog 1 miljoen passagiers per jaar. In 2014 is dit aantal opgelopen tot ruim 1.6 miljoen passagiers. Vanaf Rotterdam airport vliegen voornamelijk budgetmaatschappijen als Ryanair en Wizzair. Het vliegveld is eigendom van de Schiphol group.

2. Eindhoven airport

Eindhoven airport is een zowel civiel als militair vliegveld. In 2014 vlogen 3.925.000 passagiers (burgers) via Eindhoven airport. Naast de burgerluchtvaart vinden er ook veel militaire vluchten plaats vanaf Eindhoven airport. Het vliegveld wordt gebruikt door maatschappijen als Wizzair, Transavia en Ryanair.

1. Schiphol

Schiphol is een van de belangrijkste internationale luchthavens ter wereld. In totaal beschikt Schiphol over zes start en landingsbanen die groot genoeg zijn voor de grootste vliegtuigen van dit moment. In 2014 telde Schiphol maarliefst 55 miljoen passagiers. Hiermee is het ook voor de omgeving Amsterdam een zeer belangrijke luchthaven die voorziet in duizenden banen. Vanaf Schiphol vliegen alle denkbare internationale luchtvaartmaatschappijen. Voorbeelden zijn KLM, Air Canada, Emirates en American Airlines.

Er zijn 7 reacties op dit artikel
 1. C. Bosmans at 12:46 pm

  Foutje bij Maastricht: De luchthaven bevind zich in het dorp Beek, ongeveer 8 kilometer ten Noorden van Groningen. Beek ligt ten noorden van Maastricht

 2. Anoniem at 4:14 pm

  Op Rotterdam wordt toch niet gevlogen door Wizzair en Ryanair. Als er
  één vliegveld razend snel is gegroeid is het Eindhoven Airport.

 3. S. Meems at 12:46 pm

  Eelde Airport Groningen ligt niet in de provincie Groningen maar in de provincie Drenthe. Tevens heeft dit vliegveld 2 banen in plaats van 1 baan.

  • Remko at 7:16 pm

   Eelde (zie Groningen AirPort Eelde) ligt niet in Groningen, maar in Drenthe. Bij Maastricht wordt ook ‘Groningen’ genoemd in de tekst. Verder zijn niet alle cijfers (passagiers aantallen) correct. Dus qua informatie is dit een waardeloos artikel.

 4. Anoniem at 8:58 am

  Er is een foutje gemaakt bij Maastricht airport “dat het 6 KM ten noorden van Groningen licht.” Ook zijn er in 2016 3,2 MIL mensen vanaf Rotterdam gevlogen. En Rotterdam heeft TWEE banen. Maar het is wel interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *