Top 10 Films Over De Tweede Wereldoorlog

Top 10 Films Over De Tweede Wereldoorlog

  ( 0 )

De Tweede Wereldoorlog is een onderwerp waar honderden films over zijn gemaakt. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er al video’s uitgebracht over het verloop van de oorlog. Een voorbeeld hiervan is de satirische video van Charlie Chaplin genaamd ‘The Great Dictator’ (1940). Ook zijn Nederlandse filmmakers succesvol geweest met het produceren van films over de Tweede Wereldoorlog. Succesvolle Nederlandse films zijn Zwartboek, Soldaat van Oranje en Oorlogswinter. 

In deze ‘Top 10 Films Over De Tweede Wereldoorlog’ hebben wij de meest indrukwekkende en mooiste films over de Tweede Wereldoorlog verzamelt. We hebben hierbij gekeken naar de IMDB score en naar de gebeurtenissen die verfilmt zijn. In de Top 10 komen belangrijke gebeurtenissen zoals; D-day, de deportatie van Joden en bezetting van Europa veelvuldig aan bod.

10. Defiance (2013)

Defiance is een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze oorlogsfilm gaat over de ‘Bielski-partizanen’, een groep Poolse joden die vluchten voor de Nazi’s en onderduiken in het bos. In het bos bouwen zij een eigen samenleving op die kan overleven door Nazi’s te overvallen en eten te verzamelen bij boeren. De Bielski-partizanen trekken naar Wit-Rusland dat uiteindelijk door de Russen wordt terugveroverd op de Nazi’s. Deze oorlogsfilm is erg spannend en zeer indrukwekkend.

9. Enemy at the Gates (2001)

De oorlogsfilm ‘Enemy ath the Gates’ gaat over de belegering van Stalingrad. De Nazi’s hebben de Russische stad Stalingrad omsingeld, de stad zit vol met Russische soldaten en Russische inwoners die geen levensmiddelen kunnen ontvangen omdat de stad wordt geïsoleerd. Duizenden Russische soldaten worden op de Nazi’s afgestuurd maar de Nazi’s beschikten over veel sterkere wapens waardoor er elke dag duizenden Russische soldaten stierven en als het ware werden opgeofferd door Russische commandanten. Deze oorlogsfilm volgt een Russische soldaat die sluipschutter wordt. Deze sluipschutter is gebaseerd op het leven van Vasili Zajtsev. Vasili Zajtsev schoot tijdens de belegering van Stalingrad 225 Duitse officiers neer en vormde hierbij een bijdrage aan de overwinning op de Duitsers.

8. Soldaat van Oranje (1977)

De Nederlandse film Soldaat van Oranje is een oorlogsfilm die behoort tot het nationaal cultureel erfgoed van Nederland. De film gaat over de Nederlandse verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema. Deze Leidse student wordt actief in het verzet en heeft gewerkt als spion.

7. The Longest Day (1962)

The Longest Day is een oorlogsfilm uit 1962 en gaat over D-Day, de dag dat de geallieerden aankwamen in Normandië. Op deze dag begon de bevrijding van Europa en is daarom een belangrijke gebeurtenis in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens D-Day (6 juni 2014) stierven duizenden Britse en Amerikaanse militairen.

6. The Boy in the Striped Pyamas (2008)

The Boyin the Striped Pyamas is een recente film die gaat over een Duits gezin. De vader van het gezin wordt benoemt tot kampcommandant van een vernietigingskamp. De film volgt het zoontje van de man die toevallig bij de grens van het kamp terecht komt en vriendschap sluit met een Joodse jongen van zijn leeftijd.

5. Der Untergang (2004)

Der Untergang vertelt het verhaal van de ondergang van Hitler. Nazi Duitsland werd aan verschillende kanten aangevallen door de Russen en de Geallieerden. Hitler heeft zich verscholen in zijn bunker in Berlijn en komt tot de conclusie dat het Duitse rijk gaat instorten.

4. Das Boot (1981)

Das Boot gaat over een Duitse onderzeeboot en haar bemanning. De Duitse soldaten brengen met behulp van hun onderzeeboot vijandelijke schepen tot zinken. De aanvallen van de geallieerden nemen echter toe waardoor er angst ontstaat onder de bemanning.

3. The Pianist (2002)

The Pianist gaat over de Poolse pianist Władysław Szpilman. Szpilman is Joods en begint langzaam te merken dat Joden het in Polen moeilijk krijgen door antisemitisme en de bezetting door Nazi Duitsland. Nazi Duitsland laat getto’s bouwen en een groot deel van Szpilman’s familie wordt gedeporteerd naar vernietigingskampen. Ook is Szpilman getuige van veel razzia’s en onmenselijke behandeling tegenover Joden. Szpilman duikt onder en probeert de Tweede Wereldoorlog te overleven.

2. Saving Private Ryan (1998)

Deze oorlogsfilm van Steven Spielberg gaat over D-day. James Ryan is gedropt in Frankrijk om weerstand te bieden tegen de Duitse bezetting. 2 broers van James Ryan komen om gedurende de invasie. Hierop mag James Ryan naar huis. Hij is echter in vijandelijk gebied, vandaar dat Kapitein Miller de opdracht krijgt om James Ryan op te sporen. Gedurende deze zoektocht ontdekt Kapitein Miller de gruwelpraktijken van de Nazi’s.

1. Schindler’s List (1993)

Schindler’s List is een waargebeurd verhaal over Oskar Schindler, een Duitse industrieel en ondernemer. Gedurende de Tweede Wereldoorlog produceert Oskar Schindler ijzerwaren in een fabriek in Krakau. In deze fabriek laat Oskar Schindler Joden werken die anders gedeporteerd zouden worden. Oskar Schindler doet er alles aan om zoveel mogelijk Joden te redden van deportatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *