Top 5 groene en duurzame banken in Nederland

Top 5 groene en duurzame banken in Nederland

  ( 0 )

Heb je een spaarrekening, hypotheek of lening nodig? Dan kan je in Nederland terecht bij tientallen banken en verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel hebben wij bekeken welke banken het beste duurzaamste beleid hebben. Hierbij letten we op het aspect ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. De grote vraag is welke banken het meest bewust bezig zijn met duurzaam ondernemen. Ook zijn er nog altijd banken en verzekeringsmaatschappijen die geld investeren in wapenhandel en bedrijven met slechte arbeidsomstandigheden. De lijst is gebaseerd op onderzoek van de ‘Eerlijke Geldwijzer’ die onderzoek doen naar het beleid van banken.

5. ABN Amro

De ABN Amro bank wordt op dit moment geprivatiseerd. De bank scoort vooral goed op; het tegengaan van wapenhandel, mensenrechten verdedigen en arbeidsvoorwaarden. Op de eerder genoemde punten voert ABN Amro een duidelijk beleid. Helaas scoort de bank nog slecht op het punt klimaatverandering. Nog steeds verstrekt de bank veel kapitaal aan ondernemingen die niet duurzaam ondernemen. ABN Amro moet het milieubeleid aanscherpen om groener te worden.

4. Van Lanschot

Van Lanschot is een bank die zich richt op vermogende Nederlanders. De bank noemt haar diensten ook wel ‘private banking’ en richt zich hierbij vooral op persoonlijke begeleiding en adviezen van hun klanten. Van Lanschot is steeds meer aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De bank valt vooral op omdat zij minder bonussen toekennen aan bankdirecteuren en geen geld investeren in de wapenindustrie. Daarnaast let Van Lanschot op arbeidsomstandigheden in het buitenland.

3. SNS bank

SNS bank is de laatste jaren druk bezig om duurzamer te investeren en investeringen die niet voldoen aan hun MVO beleid te verkopen. In de laatste tien jaar heeft SNS veel belangen verkocht in de wapenindustrie. Volgens de Eerlijk Geldwijzer scoort SNS bank goed op de punten van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. SNS bank kan haar bonussenbeleid nog wel verbeteren. Nog steeds krijgen bestuurders bij SNS bank redelijk hoge bonussen voor hun werkzaamheden.

2. Triodos Bank

Triodos Bank is een groene bank. Dit wilt zeggen dat het hele beleid van Triodos Bank zich volledig richt op duurzaam en groen bankieren. Triodos Bank investeert veel geld in groene projecten zoals wind en zonne-energie. In de ‘Eerlijke Bankwijzer’ scoren zij op alle belangrijke punten goed. Deze punten zijn o.a; wapenindustrie, mensenrechten, klimaatverandering, arbeidsrechten, bonussen, dierenwelzijn en gezondheid. Bij Triodos bank kan u terecht voor; betaalrekeningen, een hypotheek en het beleggen van vermogen.

1. ASN bank

De ASN bank is onderdeel van SNS (nummer 3). De ASN bank is de meest duurzame en groene bank van Nederland. De ASN bank investeerd alleen in groene projecten zoals energieprojecten (wind, zonne-energie), duurzame vastgoedprojecten, fair trade handel in derde wereld landen en natuurprojecten. Bij de ASN bank kan u als consument terecht voor een gewone betaalrekening, een spaarrekening en beleggingsopties. U ontvangt vergeleken met de grootbanken (ING, Rabobank en ABN) een vergelijkbare rente, het is daarom zeer aantrekkelijk om spaargeld onder te brengen bij de ASN bank om de wereld een beetje mooier te maken.

Eerlijke Bankwijzer

Ga jij binnenkort een financieel product afsluiten zoals een hypotheek, spaarrekening of lening? Bekijk dan ook de website van Eerlijke Bankwijzer. Op deze website zie je in een handig overzicht hoe de Nederlandse banken scoren op verschillende onderwerpen. Wellicht kan je de keuze voor een bepaalde bank aanpassen adhv deze scorekaart.

Er zijn 11 reacties op dit artikel
  1. Harrie at 1:34 pm

    Ik zou dolgraag willen verhuizen en ING opzeggen… maar ik woon in het buitenland en Triodos noch ASN accepteren klanten die geen Nederlands adres hebben. De reden? :in verband met veiligheid. Ik ontvang pensioen uit Nederland (en Franrijk) en een NL-rekening is dus wel handig.. maar geen enkele bank wil me en de ING heb ik meer dan genoeg van.

  2. Annemieke at 10:03 pm

    wil mijn geld verhuizen. Zit bij ING maar wil daar zo snel mogelijk weg. Leef van AOW en en klein pensioen en heb wat spaargeld (bij de ING) Nauwelijks rente. Waar gaat men eerlijker met mijn kleine beetje geld om? Kan natuurlijk ook gaan poetsen bij de directeur van de ING.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *