Top 10 Beste Nederlandse Films Ooit Gemaakt

Top 10 Beste Nederlandse Films Ooit Gemaakt

  ( 0 )

Nederland heeft een kleine filmindustrie. Echter zijn er veel Nederlandse films die erg succesvol zijn geweest. In deze top 10 hebben we aandacht voor de beste Nederlandse films ooit gemaakt. De oudste Nederlandse film in deze lijst is afkomstig uit 1977. De meest recente Nederlandse film is Gooische Vrouwen en is uitgebracht in 2011. Wat is jouw favoriete Nederlandse film? Reageren kan onderaan de pagina.

10. De Lift

De Lift is een Nederlandse horrorfilm uit 1983. De film is gemaakt door Dick Maas (Sint, Flodder) en gaat over de liftmonteur Felix Adelaar. Na een incident met een lift waarbij meerdere mensen ernstig gewond raken moet Felix de lift onderzoeken op mankementen. Er vallen echter steeds meer slachtoffers door incidenten met de lift en Felix gaat opzoek naar de oorzaak. In 1973 was deze Nederlandse horrorfilm een groot succes.

9. Gooische Vrouwen

De serie Gooische Vrouwen was in Nederland een groot succes. Deze dramaserie over een groep vriendinnen uit het Gooi was zo’n succes dat de makers 2 films hebben gemaakt over de Gooische Vrouwen. De eerste film werd in 2011 uitgebracht en was een groot succes. Het turbulente leven van Martin en Cheryl Morero is hilarisch neergezet in deze Nederlandse comedy.

8. Het Leven Uit Een Dag

‘Het Leven Uit Een Dag’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden. van der Heijden beschrijft in zijn boek een wereld waarin iedereen slechts 1 dag leeft. Alles in deze wereld is eenmalig, men wordt maar 1x verliefd en kan maar 1x de liefde bedrijven. Benny leert Gini kennen en wilt hier geen genoegen mee nemen. Benny wilt afreizen naar de hel waar alles eindeloos herhaald wordt.

7. Komt een Vrouw bij de Dokter

In 2009 werd het boek ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ van Kluun verfilmd door Reinout Oerlemans. De film laat zien hoe Stijn langzaam zijn vrouw Carmen verliest tijdens haar strijd tegen borstkanker. De film is erg aangrijpend en heeft al vele mensen ontroerd.

6. Flodder

Flodder is ook een film van de Nederlandse regisseur Dick Maas. In totaal zijn er vele seizoenen en films gemaakt van deze asociale Nederlandse familie. De beste film van Flodder is uitgebracht in 1986.

5. Turks Fruit

Turks Fruit is een verfilming van het gelijknamige boek dat geschreven is door Jan Wolkers. De film is uitgebracht in 1973 en is geregisseerd door Paul Verhoeven (Soldaat van Oranje, Zwartboek). De film gaat over Erik, een kunstenaar die bij toeval Olga ontmoet, de liefde van zijn leven. Opeens verbreekt Olga al het contact, Erik gaat haar achterna. Turks Fruit is met 3,5 miljoen bioscoopbezoeken de meest succesvolle Nederlandse film ooit.

4. Simon

Simon is een Nederlandse film van Eddy Terstall. De film gaat over de hechte vriendschap tussen de stoere Simon en de homoseksuele verlegen Camiel. De film gaat over thema’s als dood, seksualiteit en de Nederlandse rechtstaat. De film won maarliefst 4 gouden Kalveren.

3. Spoorloos

Spoorloos is een film gebaseerd op het boek ‘Het Gouden Ei’ van Tim Krabbé. De film is uitgebracht in 1988 en was een groot succes. De film werd een internationaal succes, er is zelfs een Amerikaanse remake geproduceerd.

2. Zwartboek

De oorlogsfilm Zwartboek van Paul Verhoeven is een van de duurste Nederlandse films ooit gemaakt. De film is uitgekomen in 2006 en gaat over het verzet tijdens de tweede wereldoorlog in Nederland. De film is ontroerend en de effecten, filmlocaties en kwaliteit is voor een Nederlandse film uniek.

1. Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje is uitgekomen in 1977. Deze film gaat over het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje), een Leidse student die tijdens de oorlog verzetsstrijder werd.  De film is gebaseerd op het boek ‘Het Hol van de Ratelslang’ waarin Erik Hazelhoff zijn ervaringen heeft opgeschreven tijdens de tweede wereldoorlog. Er is ook een Nederlandse musical gemaakt over het leven van de Soldaat van Oranje. Soldaat van Oranje was een internationaal succes en is een van de beste films over de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *